Hvis du i tillegg har betalt inn nok skatt for fjoråret, får du en hyggelig overføring fra Skattedirektoratet.

I år er det åtte av ti nordmenn som kan vente seg penger tilbake på skatten. De som får igjen penger kan vente seg hele 12.000 blanke norske kroner i snitt, ifølge Skatteetaten. Fra denne uken begynner skattepengene å komme inn på konto. Juni er derfor en kanonmåned for privatøkonomien med utbetaling av både feriepenger og skattepenger.

Får du igjen penger på skatten er det lov å være smart, og kanskje bør du ha noen andre mål med pengene enn å bruke de opp så fort du kan. Du kan bruke mulighetene juni gir deg til å resette eller kickstarte privatøkonomien.

Å ha litt penger i bakhånd for å takle uforutsette utgifter, er svært viktig. Når jeg blir spurt om gode råd om privatøkonomi bruker jeg å si at det beste rådet mitt er du oppretter en egen bufferkonto for å takle små privatøkonomiske ”sjokk”. Denne bufferen skal fungere som selve grunnmuren i din privatøkonomi. Glem BSU, aksjefond og all annen sparing før du har en slik konto på plass. Bufferkonto er noe som rett og slett skal stå øverst på lista over prioriterte sparemål. Har du en slik buffer klarer du å takle de fleste økonomiske utfordringene som livet gir deg, og du vil kunne ha en ryddig og kostnadseffektiv privatøkonomi.

Dessverre er det mange som mangler en slik buffer og det gjør svært mange familier økonomisk sårbare. I en fersk undersøkelse fra Finans Norge svarer hele 25 % at de ikke makter å betale en uforutsett utgift på 25 000 kroner. Må bilen på verksted, tannlegen besøkes, eller vaskemaskinen ryker, så må de ta opp lån, få hjelp fra andre, eller selge eiendeler for å klare slike utgifter.

Svært mange tar opp sitt første forbrukslån som følge av denne ene, litt høye regningen som kom litt brått på. Man har brukt opp lønna hver eneste måned – på faste regninger, bolig, impulskjøp, ferier, uteliv. Svært lite eller ingenting har blitt spart, og det finnes ikke rom for at det skjer noe uforutsett. Hvis saldoen på brukskontoen ser ut som en smultring før man må låne til uforutsette utgifter, krever det at man klarer å stramme inn på forbruket for å klare å nedbetale det ekstra lånet innen rimelig tid. Det blir enda vanskeligere å få vekk smultringen neste måned, da det er enda mindre penger tilgjengelig enn måneden før. Men, får du igjen penger på skatten har du nå muligheten til å få brukskontoen i vesentlig bedre forfatning, og kanskje bli kvitt smultringen en gang for alle.

Hvor stor buffer bør du ha på kontoen avhenger av flere ting, blant annet av om du er enslig, om du har barn, og hva du eier. Jo mer du eier jo større buffer bør du ha, fordi de uforutsette utgiftene ofte er knyttet til eiendeler som bil, bolig, hytte, båt osv. Jo mer du eier av slike ting, jo mer bør du sette av på en bufferkonto. Er du singel, og ikke eier hverken bil eller bolig, kan du gjerne klare deg med en netto månedslønn på bufferkontoen, men består husstanden av flere voksne, noen barn, eget hus og et par biler, så bør dere nok ha en bufferkonto tilsvarende minst to-tre månedslønninger.

Bufferkonto er smart. Vi kan aldri spå hva som vil skje i fremtiden og derfor er det best å være føre var. Sliter du med å spare opp en slik buffer fordi kontoen alltid går tom rett før neste lønning, så bruk nå muligheten som juni gir deg med både feriepenger og evt skattepenger. Får du penger igjen på skatten, så sett i alle fall disse inn på en konto som kun skal benyttes ved uforutsette utgifter – det vil lønne seg.

God Sommer.