For å starte med mitt viktigste råd: Ikke betal varen på forhånd dersom nettbutikken ikke har et sikkert betalingssystem. Skal du forhåndsbetale, bør du bruke kredittkort når du handler på nett. Årsaken er at det ligger en kjøpsforsikring i kredittkortet, som gjør at du kan rette kravet ditt til banken (eller annen kredittyter), dersom du ikke kommer noen vei med klagen til selger. Dersom du ikke har eller ikke ønsker å bruke kredittkort anbefaler Forbrukerrådet at du handler i en nettbutikk som bruker et kjent betalingssystem som Paypal eller PayEx.

Kredittkortet er tryggere enn ditt vanlige bankkort, og sagt på en enkel måte så handler du med bankens penger når du benytter kredittkortet. Skulle du derfor være uheldig og bli svindlet, er det ikke lønnskontoen din som blir tappet.

Et annet godt råd er å undersøke  litt om nettbutikken før du handler. En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene, og er derfor raus med kontaktinformasjonen sin. Så når du skal vurdere en nettbutikk, kan du begynne med å se etter navn, post- og e-postadresse. Bruk søkemotorer på nett for å finne ut om firmaet er til å stole på. Søk på firmanavnet pluss slikt som fraud, complaint, review og lignende. Befinner nettbutikken seg i USA, kan du sjekke den på Better Business Bureau.

Før du handler på nettbutikken, bør du også sammenligne prisene med andre butikker. Husk å legge frakt, gebyrer og avgifter på prisen for å vite hva varen vil koste deg totalt. Handler du en vare fra utlandet bør du sjekke importkalkulatoren til Tollvesenet. Hvis sendingen har en verdi på 350 kroner eller mer inkludert frakt og forsikringskostnader, skal du betale merverdiavgift (moms) på 25 prosent (15 prosent på mat og alkoholfri drikke). Du skal betale merverdiavgift selv om varen er tollfri.

Det florerer av piratkopier innen en rekke varegrupper, og det er vanskelig å bedømme om du har med ekte vare å gjøre på nett. Vær klar over at Tollvesenet kan beslaglegge piratprodukter hvis de mistenker at du vil selge dem videre.

Som jeg skrev innledningsvis utfordrer netthandelen den tradisjonelle handelen. Skal vi opprettholde levende lokalsamfunn og lokale arbeidsplasser krever det litt av både forbrukerne, næringslivet og de offentlige innkjøperne. Det er viktig å huske at det å handle hos lokale bedrifter bidrar til aktivitet og vekst. Når du handler lokalt gir du ditt bidrag til lokale arbeidsplasser. Du støtter også opp om en bedrift som betaler skatt til kommunen. Hver krone som du handler lokalt er en investering i levende lokalsamfunn.

Handler vi mer lokalt blir det mer verdiskapning i lokalsamfunnene og da får også lokale lag og foreninger finansiert sin virksomhet. Skoleklassen blir sponset når de skal på klasseturer, premiene til lotteriet i idrettslaget eller i sangkoret gis velvillig og ungdommene har muligheter for ekstrajobb eller utplassering. Det er derfor ikke slik at netthandel bestandig er billig, og at du gjerne kan tenke gjennom nettkjøpene dine med et litt større perspektiv, for billigst er ikke bestandig billigst. Det samme gjelder når du kjøper tjenester på nettet. Ofte kan varen ha en like god pris i butikken, samtidig som vi alle tjener på økt lokal handel.

 

Jon Håvard sin huskeliste for deg som handler på nett:

  • Bruk alltid kredittkort når du handler på nett
  • Ikke legg igjen kortnummeret andre steder enn på nettbutikkens sikre side for betaling. Som regel starter adressen med «https» i stedet for «http»
  • Velg å betale med betalingstjenester som Vipps, Masterpass, PayPal eller andre digitale lommebøker. Da slipper du å oppgi kortnummeret ditt.
  • Sjekk alltid at butikken er pålitelig. Et enkelt Google eller Facebook søk kan avdekke andres erfaringer med brukerstedet
  • Sjekk leveringstiden - vær ute i god tid og sjekk hvor lang tid det tar å få varene levert
  • Kontroller prisen og ordrebekreftelsen
  • Husk at norsk kjøpslov gjelder bare i Norge og at andre land har andre lover og regler
  • Frakt, gebyrer og avgifter kan komme i tillegg. Sjekk importkalkulatoren hos Tollvesenet. Ikke alt som virker billig er billig etter frakt og avgifter.
  • Tenk gjennom om handelen kan gjøres «like billig» og bra i det lokale næringslivet.