Nytt år, nye økonomiske muligheter! Her får du 10 gode råd fra banksjef Jon H Solum inn i 2019. Bruk starten av året på å legge deg til gode pengevaner. Gjennom små grep som nesten ikke merkes, kan du få merkbart bedre råd i hverdagen. 

  1. Bufferkonto: Det er svært viktig å ha litt penger i bakhånd for å takle uforutsette utgifter. Når jeg blir spurt om gode råd om privatøkonomi bruker jeg å si at det beste rådet mitt er du oppretter en egen bufferkonto for å takle små privatøkonomiske ”sjokk”. Denne bufferen skal fungere som selve grunnmuren i din privatøkonomi. Glem BSU, aksjefond og all annen sparing før du har en slik konto på plass. Har du en slik buffer klarer du å takle de fleste økonomiske utfordringene som livet gir deg, og du vil kunne ha en ryddig og kostnadseffektiv privatøkonomi. Hvor stor buffer du bør ha avhenger av flere ting, men består husstanden av flere voksne, noen barn, eget hus og et par biler, så bør dere ha en bufferkonto tilsvarende minst to-tre månedslønninger.

  2. Spar: Det viktigste er ikke hvordan du sparer, men at du faktisk sparer. Derfor er den største feilen å ikke spare i det hele tatt. Men, når det er sagt, er det viktig å være bevisst på at dagens innskuddsrente er såpass lav at dersom du sparer langsiktig på en vanlig bankkonto kan du ikke forvente spesielt god avkastning. Om du sparer i aksjemarkedet er det viktig at du ikke lar deg bli fristet til å realisere den langsiktige sparingen din når aksjemarkedet svinger, hold deg til den planlagte sparestrategien. Sparing med risiko fordrer nemlig at du har nok is i magen til å stå i det i aksjemarkedets opp- og nedturer. Lær barna dine om viktigheten av å spare. Er det noe barna ønsker seg, kan det være mye læring i egen sparing.

  3. Økte boligrenter: Har du boliglån, bør du ta høyde for en renteoppgang: Bruk en lånekalkulator, og legg på to til tre prosent renteøkning. Tilpass forbruket ditt slik at du tåler en slik økning.

  4. Forbrukslån og kredittkort: Dersom du kjøper noe du ønsker med kredittkort, bør du betale ned før rentene begynner å løpe, ellers blir det en kostbar investering. Et godt råd er å unngå forbrukslån og nedbetalingsordninger når du anskaffer deg noe. Disse er svært kostbare, varen kan fort bli dobbelt så kostbar med slike finansieringsformer.

  5. Pass på lommetyvene. Kjøper du en caffè latte i ny og ne, eller en brus i kiosken? Snuser du? Slike utgifter virker ikke så store fra dag til dag, men utgjør en betydelig sum i løpet av et år. Det er selvsagt lov å kose seg med kaffe en gang i blant, men det kan være greit å vite at én kopp til 40 kroner annenhver dag koster deg over 7 000 kroner i året. 4 esker snus i uken koster deg nærmere kr 20.000 i året.

  6. Pensjon: Begynn tidlig med pensjonssparing. Dersom du starter sent, kan du risikere å måtte spare flere tusen kroner hver måned for å sikre deg en grei pensjon. Spesielt kvinner bør unngå å gå i pensjonsfella. Jobber du redusert i perioder, eller har permisjon for å ivareta barn og familie, er det lurt bli enig med samboer eller ektefelle om å sette av litt ekstra pensjon for den som er hjemme. Er du i arbeid, men ikke startet pensjonssparing ennå, bør 2019 være det året du starter.

  7. Spar i BSU. Er du under 34 og har skattbar inntekt, så må du starte med BSU. Boligsparing med skattefradrag for unge (BSU) er Norges beste spareordning. Fyll opp bufferkontoen, men glem fond og andre spareprodukter til etter at du har fylt opp BSU-kvoten hvert år. BSU gir høyt skattefradrag (hvis du har skattbar inntekt), landets beste sparerente – og egenkapital til boligkjøp.

  8. Skatt: Unngå restskatt. I desember sendte myndighetene ut nytt skattekort for 2018. Men skattetrekket er ofte basert på gamle opplysninger. Har du tatt opp mer lån, kuttet pendlingen eller blitt forelder i 2018? Da kan trekket være uriktig. Har du mye boliglån, så husk å sette opp skatten for 2019. Du får nemlig mindre fradrag på lånerenter til neste år. Det er ikke direkte feil å la trekket være som det er, men da risikerer du en lei restskatt i 2019.

  9. Planlegg handleturen. Det lønner seg å planlegge matinnkjøpene og storhandle bare en gang i uka. Vi kaster store deler av lønna vår rett i søpla - i snitt kaster hver husholdning 50 kilo mat i året. Ved å planlegge handleturene, samt ved å ha kontroll på hvilken matvarer du allerede har liggende hjemme, så vil du kaste mindre mat.

  10. Betalingsproblemer. Har du mye gjeld og mange ubetalte regninger? Start med å skaffe deg en oversikt over inntekter og utgifter. Å sette opp et budsjett kan hjelpe deg å få kontroll over regningene, og er en viktig inngangsport til å få bedre oversikt over økonomien. Ta kontakt med kreditorene, Få oversikt over hvor mye du skylder, og be om å få tilsendt en detaljert oversikt over gjelden. Da er det lettere for deg å danne deg et helhetlig bilde av det du skylder, før du forsøker å få avtalt en nedbetalingsplan på det du skylder. Ta kontakt med banken din for å se om de kan hjelpe deg med forslag til løsninger. Har du først fått betalingsproblemer skyldes det at du har brukt mer penger enn du har tilgjengelig, og at du må endre forbruket ditt.