Tips til deg som skal flytte på hybel

Det er en ny fase i livet når man må flytte hjemmefra for å gå på skole. Plutselig har man ikke foreldrene til å hjelpe seg i hverdagen like mye som tidligere - og man må lære seg å stå på egne bein. Med litt struktur og rutiner kan hybellivet bli en minnerik og god start på voksenlivet. Vi har samlet noen tips til deg som skal flytte på hybel:

1. Hvor skal jeg bo? Mange starter tidlig med å skaffe seg hybel, og i noen områder kan det være rift om hyblene. Kjenner du eller foreldrene dine noen som har bodd på hybel der du skal gå på skole, kan det være lurt å høre med de om deres erfaringer. Kanskje får du tips om noen det kan være greit å leie hybel hos. Videregående skolen du skal gå på har gjerne nettverk og vet hvem som leier ut hybler i området. Når du skal bestemme deg for hybel kan det også være lurt å tenke på beliggenhet. Det er godt å gå til skolen, men når kulden slår inn og dagene blir mørke så kan det lette hverdagen med en hybel som ligger nært skolen, eller har gode bussforbindelser. 

2. Ha kontroll på dine leieforpliktelser. Den du leier hybel av kan i kontrakten ha satt noen forpliktelser du må overholde. Kanskje må det være stille etter et gitt klokkeslett (selv om dette ikke står i kontrakten er det greit å bruke sunn fornuft) eller står det i kontrakten hvor ofte for eksempel. fellesareal skal rengjøres. Det er viktig at du setter deg inn i disse før du flytter, slik at du er trygg på hva som er forventet fra deg. En av de viktigste forpliktelsene når du skal leie hybel er å betale husleien din i tide. Det kan være lurt å høre om du kan få betale husleie den dagen du får stipendet på konto (dersom du selv skal betale), da vet du at du har penger til husleien når den skal betales. En fast betaling fra kontoen din til husleien kan være lurt for da går betalingen uten at du trenger å tenke så mye på det. Fast betaling kan du eller dine foreldre opprette selv i nettbanken eller du kan ta kontakt med banken.

3. Møblering. Skal du leie hybel som er helt- eller delvis møblert? Kanskje står hybelen helt umøblert? Dette får man gjerne beskjed om på forhånd av utleieren. Dersom hybelen er helt møblert har du kun behov for å flytte med deg noen personlige eiendeler til hybelen. Når hybelen er delvis møblert eller umøblert må man gå til anskaffelse av en del inventar. Kanskje har dere stående noe hjemme som kan flyttes på hybelen? I dag er det mange muligheter for å kjøpe fine brukte ting på Facebook, Finn og lignende. Skal man kjøpe alt inventar helt nytt blir det en kostbar affære. Å ønske seg "voksenting" som for eksempel glass, kopper og håndduker til jul eller bursdag kan gi en god start på hybellivet.

4. Depositumskonto. Noen utleiere krever depositum før du får flytte inn. Dette er for at utleier skal ha en trygghet dersom det skulle skje ødeleggelser på hybelen eller at innbetaling av husleie uteblir. Dersom du er under 18 år er det dine foreldre som må opprette depositumskonto i utleierens bank. Hele depositumet blir tilbakebetalt med renter når du flytter ut dersom utleieren ikke har satt noe krav i den.

5. Budsjett. Det er vanskelig for oss å komme med noen tips - og utelate viktigheten av et budsjett. Det kan faktisk være moro å sette opp eget budsjett, for så å overholde dette. Det er en stor mestring å kunne se at man klarer å disponere pengene sine på egenhånd. Før du flytter på hybel kan det være greit å trene litt på budsjett og planlegge innkjøp til mat. Mat er faktisk ganske kostbart, men på internett kan du finne inspirasjon fra andre som sparer penger ved nettopp å planlegge matinnkjøpet. Vi lover deg at ingenting er så kjedelig som å bruke opp stipendet sitt med en gang - da blir ventetiden til stipendet kommer neste måned veldig lang! 

6. Mobilbank. For å få oversikt over kortbruken din og andre utgifter er det lurt at du har din egen mobilbank. Da er du mer selvstendig til å sjekke saldo og gjøre overføringer på egenhånd. Foreldrene dine har fortsatt oversikt over kontoene dine i sin egen nett- og mobilbank dersom du er under 18 år, så de kan hjelpe deg hjemmefra dersom det er noe du er usikker på.

7. Hjemlengsel. Det er normalt at man kan oppleve å få hjemlengsel når man sitter alene på hybelen om kveldene. Gjør ting som får deg i godt humør! Heng med venner, gjør lekser sammen med andre, trene, se en bra film eller din favoritt tv-serie. Det er mange ting som kan få deg til å tenke på noen annet - du vet best hva som får deg i godt humør. 

8. Jobbe ved siden av skolen. En ekstrajobb ved siden av skolen kan gi deg ekstra penger på konto, men pass på at dette ikke går ut over skoleprestasjonene dine. Det er viktig at du kan ta det med ro på ettermiddagene eller helgene. Men dersom du har tid, overskudd og muligheter for en ekstrajobb, så er det fin erfaring å ta med seg videre.  

8. Nyt det! For mange er hybellivet en tid i livet hvor man lærer seg å bli selvstendig og man lager seg egne rutiner og regler. Feilsteg og mestring kan gå hånd i hånd - husk at du er nybegynner og de fleste har måtte prøve seg frem i sin nye tilværelse.

Lykke til!

far og sønn kjokken

Forsikringer

Dersom du har din folkeregistrerte adresse hjemme hos en eller begge dine foreldre er innboet i hybelen dekket av deres innboforsikring og reiseforsikring.