Avdragsfrihet på boliglån
Avdragsfrihet på boliglån betyr at du i en periode kun betaler renter og gebyrer på lånet ditt. Du utsetter dermed betalingen av selve lånebeløpet, noe som gir midlertidig økonomisk pusterom. Her forklarer vi hvordan det fungerer, og hvordan det kan påvirke din økonomiske situasjon.
Hvordan fungerer avdragsfrihet?
Avdragsfrihet betyr at du betaler kun rentene på det lånte beløpet. For eksempel, hvis du har et lån på 3 000 000 kroner og velger avdragsfrihet, vil lånet fortsatt være 3 000 000 kroner ved slutten av perioden. Etter den avdragsfrie perioden vil de månedlige avdragene være høyere, da lånet må betales ned over færre måneder. Vi kan diskutere muligheten for å forlenge nedbetalingstiden for å finne den beste løsningen for deg.
Fordeler:
- Økt likviditet: Gir deg mer økonomisk fleksibilitet ved å kun betale renter.
- Økonomisk fleksibilitet: Hjelper med å tilpasse økonomien i usikre perioder.
Ulemper:
- Lånet minker ikke: Du betaler ikke ned på lånet i perioden med avdragsfrihet.
- Økte renteutgifter: Totale renteutgifter kan øke over tid.
Hvordan søke om avdragsfrihet?
Du kan enkelt søke om avdragsfrihet i mobil- og nettbanken. Du får raskt svar, men noen ganger må vi gjennomføre en manuell gjennomgang. Hvis vi trenger mer informasjon, vil din rådgiver kontakte deg.
Regler for avdragsfrihet
Det er viktig å være klar over reglene og vilkårene for avdragsfrihet, som inkluderer begrensninger på varighet og eventuelle kostnader. Les nøye gjennom avtalen og forstå vilkårene før du bestemmer deg.
Perioden du kan ha avdragsfritt er som oftest på tre eller seks måneder, men det er mulig å søke om å få utsettelse i flere måneder.
Er avdragsfrihet riktig for deg?
Å vurdere avdragsfrihet avhenger av din økonomiske situasjon, fremtidige planer og risikotoleranse. Hvis du trenger øyeblikkelig økonomisk lettelse og forstår konsekvensene, kan avdragsfrihet være en nyttig løsning. Det er viktig å nøye vurdere fordeler og ulemper før du tar en beslutning.
Alternativer til avdragsfrihet
-
Øke boliglånet
Hvis boligen din har hatt en verdistigning, kan du øke boliglånet med en oppdatert takstrapport. -
Forlenge nedbetalingstiden
Hvis du har betalt ned på boliglånet i noen år, kan du forlenge nedbetalingstiden for å fordele gjenværende lånebeløp over en lengre periode, selv om dette øker de totale rentekostnadene. -
Rammelån
For noen kan et rammelån være et alternativ. Dette gir deg mulighet til å trekke opp lånet til en fast ramme ved behov. Les mer om rammelån her.
Boligguiden
Det er mye å tenke på når du skal kjøpe, bytte eller selge bolig. Vi gir deg steg-for-steg oversikt over hva du bør tenke på både før, underveis og etter kjøp av bolig.