Bare en ubetalt regning kan medføre store utfordringer senere i livet.

Hvis du dropper å betale en regning er veien kort fra inkasso til en betalingsanmerkning. Og en betalingsanmerkning er alvorlig for ditt økonomiske rulleblad.  En slik prikk på rullebladet vil ofte medføre at du blir økonomisk svartelistet. Jobb- og boligdrømmen kan gå i tusen knas. Selv det å leie en bolig eller få et mobilabonnement, vil by på problemer. En betalingsanmerkning kan følge deg i mange år hvis du ikke betaler tilbake det du skylder

Dessverre møter vi som jobber i bank mange som har falt økonomisk på trynet fordi de rett og slett ikke tenkte nok gjennom konsekvensene av sine økonomiske handlinger. Det trenger ikke være de store feiltrinnene som er gjort, kanskje har man tatt vel lett på kreditkjøp i en periode, og tenkt at det løser seg sikkert. De tenkte i alle fall ikke på konsekvensene av en betalingsanmerkning, og ofte hører vi «Om jeg bare hadde visst» fra flere som fått betalingsanmerkninger.

I en verden av full av enkle løsninger er det ikke lett å velge å avstå for fristelser. Overalt vises en glanset verden som ligger åpen for oss. Vi har venner og naboer som legger ut om at de har vært på eksotiske reiser, hatt helt utrolige matopplevelser, og nettet er fullt av lovnader om raske og enkle penger. Da er det lett å havne i fella.

Å få en betalingsanmerkning som ung er enda mer utfordrende. Det å starte voksentilværelsen med betalingsvansker er som å trykke på pauseknappen. Da må man gjerne sette andre drømmer på vent, men det verste er at slike anmerkninger kan knuse på bolig- og jobbdrømmen. Det er faktisk flere og flere arbeidsgivere som legger stor vekt på at du er økonomisk ryddig, og har du en betalingsanmerkning havner jobbsøknaden din i søppelbøtta.

Aldri før har vi hatt en mer komplisert økonomi å forholde oss til, aldri før har mulighetene for å trampe feil vært så store. Samtidig er kunnskapsnivået om personlig økonomi på vei nedover, og av den grunn øker antall betalingsanmerkninger, inkassosaker, og økonomiske utfordringer i nesten alle aldersgrupper. Mobilregningen er den regningen flest sliter med å betale, etterfulgt av offentlige avgifter og utgifter relatert til varehandel, for eksempel shopping på nett.

Mange lurer på hva en betalingsanmerkning egentlig er. I de fleste tilfeller stammer en betalingsanmerking fra en utestående inkassosak. For at opplysninger om deg skal kunne registreres hos et kredittopplysningsbyrå må det ha blitt tatt rettslige skritt for å inndrive kravet. Etter at inkassobyrået har tatt slike rettslige skritt, må det ha gått mist en måned før en eventuell anmerkning kan registreres. Husk at omtvistede fordringer hvor det foreligger en saklig innsigelse ikke skal registreres som betalingsanmerkning. Dette kan registreres først når det eventuelt foreligger en rettskraftig avgjørelse i saken samt at betalingsfristen i en rettskraftig avgjørelse er oversittet.

Selv om de fleste betalingsanmerkninger stammer fra inkassosaker, kan det også være andre hendelser som ligger bak en betalingsanmerkning. Dette kan for eksempel være registrert personlig konkurs, gjeldsordning eller at du som forbruker selv har bedt om å bli sperret for kreditt. Når et kredittopplysningsbyrå mottar melding om betalingsanmerking fra et inkassobyrå er de pålagt å varsle deg om at de har mottatt anmerkingen. Du har så 14 dagers frist på deg til å protestere på anmerkingen.

En eneste ubetalt regning kan gi deg en betalingsanmerkning som setter betydelig begrensninger for framtiden din. En ubetalt regning kan sette en stopper for både bolig- og jobbdrømmer. En ubetalt regning velter fort hele lasset.

 

 Råd hvis du får betalingsanmerkning, eller står i fare for å få det:

  1. Skaff deg oversikten over hva du skylder av regninger og hva du har i lån og kreditt.
  2. Ta kontakt med dine kreditorer og inngå nedbetalingsavtaler
  3. Kvitt deg med den dyreste gjelden først
  4. Vurder om du har muligheten til å skaffe deg ekstra arbeid – og om det er noe av det du eier du kan selge.
  5. Snakk med banken din, få gode råd
  6. I og med at du har kommet i et uføre, bør du også vurdere din levestandard og forbruksutgifter for å unngå at du havner i fella igjen